CIASTO MIODOWE KUBUSIA PUCHATKA
/ Wg A.A. Milne’a: Kubus Puchatek zaprasza na podwieczorek i
małe conieco, Wydawnictwo Pruszyński i S-ka, Warszawa 1999, str.56/
SKŁADNIKI
NA CIASTO:
1 i ¾ kg mąki
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki mleka
2 jajka
12 dkg miękkiego masła
¼ szklanki miodu
WYKONANIE:
Kubuś Puchatek jest fanem miodu, wiec polecone ciasto
przez niego jest na pewno hitem. Wielokrotnie robiłam i mogę to śmiało
potwierdzić.
Przesiewamy wszystkie suche składniki. Miksując, powoli
dodajemy mleko, jajka, miękkie masło, i miód. Kiedy ciasto będzie miało kremową
konsystencje, wlejmy je do dwóch okrągłych wysmarowanych tłuszczem foremek lub
tortownic.
Pieczemy 20-25 min, 180-200
°C
KWIAT DROŻDŻOWY Z MIODEM / KORNELIA
SKŁADNIKI
NA CIASTO:
½ kg mąki
1 jajko
Pół szklanki mleka
Zaczyn (wcześniej przygotowany z : pól paczki drożdży,
2 łyżki cukry, pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki)
Pół kostki masła lub pół szklanki oleju
WYKONANIE:
Łączymy ze sobą mąkę,
jajko, ciepłe mleko, zaczyn oraz roztopione masło lub olej powoli dodając mąkę. Po
wyrobieniu ciasta odstawiamy na chwile w cieple miejsce tak aby urosło. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą z
części mocna uderzamy o blat tak aby pęcherzyki powietrza uleciały i na
kwadratowej blaszce tworzymy:
Plaster ciasta w formie
kółka
-Smarujemy miodem
Plaster ciasta w formie
kółka
-Smarujemy miodem
Plaster ciasta w formie
kółka
-Smarujemy miodem
Plaster ciasta w formie
kółka
Na takiej piramidzie kładziemy
szklankę dnem do góry i nacinamy od brzegu szklanki aż po zewnętrzna cześć
ciasta równe linie przez cala długość piramidy:> Najpierw dzielimy ciasto na
4 równe części, potem 8 równych części i na końcu na 16 równych części. Nie
zdejmując szklanki z góry, zaplatamy warkocze z równych części tworząc
apetyczną gwiazdę. Zdejmujemy szklankę i na samej górze tworzymy uśmiechniętą
minkę J.
Pieczemy 25 minut w 200°C.
PIERNIK Z MIODEM / BABCIA MISIA
SKŁADNIKI
NA CIASTO:
½ kg mąki
25 dkg cukru pudru
25 dkg dżemu lub marmolady
2 jajka
1 łyżka kakao
1
łyżka miodu
½ kostki masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szklanki mleka
Przyprawy
wg uznania lub gotowa paczka przypraw
WYKONANIE:
Babcia Misia przekazała mi ten
przepis i mogę śmiało przyznać że w naszym domu zawsze pachniało piernikiem.
Wykonanie jest bardzo proste:
Masło utrzeć z pudrem, dodawać po
jednym jajku i ucierać. Następnie dodawać roztopiony miód, kakao, dżem, mąkę i
sodę oczyszczona, mleko i resztę składników czyli przyprawy. Polecam również
dodanie orzechów i polewę czekoladowa na wierzch.
Pieczemy
ok 35-40 min, 180-200 °C
MIODOWY
MAZUREK / BABCIA ANIA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
½
kg mąki
½
kostki masła
½
szklanka cukru pudru
2
jajka
2 łyżeczki miodu
1
łyżeczka sody oczyszczonej
|
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
30
dkg posiekanych orzechów
½
kostki masła
2 łyżki miodu
½
szklanka cukru
|
SKŁADNIKI NA KREM:
½
l mleka
2
łyżki mąki
2
łyżki budyniu śmietankowego
2/3
szklanki cukru pudru
1
kostka masła
|
WYKONANIE:
Babcia Ania
Pszczółka jest mistrzynią mazurków -
wszyscy to wiemy! Ale mazurek miodowy to absolutne mistrzostwo. Możecie go
przyrządzić z krem lub bez niego.
Ciasto wyrabiacie z ww składników i wystarczy wam na
dwa mazurki. Wkładacie do piekarnika wcześniej dziurkując ciasto widelcem, tak
aby tylko się upiekło ale nie urosło (ok 15 min, 180-200 °C).
Po
upieczeniu - jak ciasto będzie już zimne
nakładacie wcześniej zrobiony krem i polewę (opcjonalnie) lub samą
polewę (roztapiamy miód z cukrem i miodem, a potem dodajemy orzechy.
Mieszając cały czas smażymy to przez 3 min). Jak każdy wie, mazurki są
najlepsze po co najmniej tygodniu od zrobienia!