MIODOWE PRZEPISY
























CIASTO MIODOWE KUBUSIA PUCHATKA


/ Wg A.A. Milne’a: Kubus Puchatek zaprasza na podwieczorek i małe conieco, Wydawnictwo Pruszyński i S-ka, Warszawa 1999, str.56/

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 i ¾ kg mąki
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki mleka
2 jajka
12 dkg miękkiego masła
¼ szklanki miodu

WYKONANIE:
Kubuś Puchatek jest fanem miodu, wiec polecone ciasto przez niego jest na pewno hitem. Wielokrotnie robiłam i mogę to śmiało potwierdzić.
Przesiewamy wszystkie suche składniki. Miksując, powoli dodajemy mleko, jajka, miękkie masło, i miód. Kiedy ciasto będzie miało kremową konsystencje, wlejmy je do dwóch okrągłych wysmarowanych tłuszczem foremek lub tortownic.

Pieczemy 20-25 min, 180-200 °C


KWIAT DROŻDŻOWY Z MIODEM / KORNELIA


SKŁADNIKI NA CIASTO:
½ kg mąki
1 jajko
Pół szklanki mleka
Zaczyn (wcześniej przygotowany z : pól paczki drożdży, 2 łyżki cukry, pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki)
Pół kostki masła lub pół szklanki oleju

WYKONANIE:
Łączymy ze sobą mąkę, jajko, ciepłe mleko, zaczyn oraz roztopione masło lub olej powoli dodając mąkę. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na chwile w cieple miejsce tak aby urosło.  Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą z części mocna uderzamy o blat tak aby pęcherzyki powietrza uleciały i na kwadratowej blaszce tworzymy:
Plaster ciasta w formie kółka
-Smarujemy miodem
Plaster ciasta w formie kółka
-Smarujemy miodem
Plaster ciasta w formie kółka
-Smarujemy miodem
Plaster ciasta w formie kółka
Na takiej piramidzie kładziemy szklankę dnem do góry i nacinamy od brzegu szklanki aż po zewnętrzna cześć ciasta równe linie przez cala długość piramidy:> Najpierw dzielimy ciasto na 4 równe części, potem 8 równych części i na końcu na 16 równych części. Nie zdejmując szklanki z góry, zaplatamy warkocze z równych części tworząc apetyczną gwiazdę. Zdejmujemy szklankę i na samej górze tworzymy uśmiechniętą minkę J.

Pieczemy 25 minut w 200°C.



PIERNIK Z MIODEM / BABCIA MISIA



SKŁADNIKI NA CIASTO:
½ kg mąki
25 dkg cukru pudru
25 dkg dżemu lub marmolady
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
½ kostki masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szklanki mleka
Przyprawy wg uznania lub gotowa paczka przypraw

WYKONANIE:
Babcia Misia przekazała mi ten przepis i mogę śmiało przyznać że w naszym domu zawsze pachniało piernikiem. Wykonanie jest bardzo proste:
Masło utrzeć z pudrem, dodawać po jednym jajku i ucierać. Następnie dodawać roztopiony miód, kakao, dżem, mąkę i sodę oczyszczona, mleko i resztę składników czyli przyprawy. Polecam również dodanie orzechów i polewę czekoladowa na wierzch.

Pieczemy ok 35-40 min, 180-200 °C



MIODOWY MAZUREK / BABCIA ANIA 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
½ kg mąki
½ kostki masła
½ szklanka cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
30 dkg posiekanych orzechów
½ kostki masła
2 łyżki miodu
½ szklanka cukru
SKŁADNIKI NA KREM:
½ l mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
1 kostka masła

WYKONANIE:
Babcia Ania Pszczółka jest mistrzynią mazurków  - wszyscy to wiemy! Ale mazurek miodowy to absolutne mistrzostwo. Możecie go przyrządzić z krem lub bez niego.
Ciasto  wyrabiacie z ww składników i wystarczy wam na dwa mazurki. Wkładacie do piekarnika wcześniej dziurkując ciasto widelcem, tak aby tylko się upiekło ale nie urosło (ok 15 min, 180-200 °C).
Po upieczeniu  - jak ciasto będzie już zimne nakładacie wcześniej zrobiony krem i polewę (opcjonalnie) lub samą polewę (roztapiamy miód z cukrem i miodem, a potem dodajemy orzechy. Mieszając cały czas smażymy to przez 3 min). Jak każdy wie, mazurki są najlepsze po co najmniej tygodniu od zrobienia!