RODZAJE MIODÓW

RODZAJE MIODÓW: Informacje pobrane z https://pzp.biz.pl/2017/12/17/rodzaje-miodow/ dnia 13.07.2019 r i innych źródeł.


Właściwości miodu zależą głównie od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.


MIÓD WIELOKWIATOWY, zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:

  • wspomaga mięsień sercowy (dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym)
  • choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • pomaga znosić i uodparniać się na alergie
  • leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo (łagodny smak, polecany dzieciom)




MIÓD RZEPAKOWY jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają smalcowatą konsystencję oraz białą lub kremową barwę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:

  • leczenie wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
  • leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
  • łagodzi szkodliwe działanie używek (alkoholu i papierosów)
  • przeziębienia i stany zapalne dróg oddechowych.
  • przyspiesza gojenie ran.
  • w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.




MIÓD SPADZIOWY wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. W sprzedaży spotykamy najczęściej miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej. Różnią się barwą, konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:
  • charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.
  • działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka.
  • polecane są w schorzenia dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia
  • zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.
  • łagodzi depresje i nerwicę
  • leczenie anemii, astmy, kamicy nerkowej, reguluje przemianę materii, właściwości przeciwrakowe
  • zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego





MIÓD LIPOWY w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, czasem z lekką goryczką.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:

  • działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę.
  • pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych, zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. 
  • Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną




MIÓD AKACJOWY w stanie płynnym jest jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną. Zaleca się wypicie na 2 godziny przed snem szklanki naparu z melisy z łyżką miodu akacjowego.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:

  • pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.
  • zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego.
  • w chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń. 
  • łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm.
  • ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.


MIÓD MNISZKOWY (z kwiatu mniszka lekarskiego, popularnego mleczu kwitnącego na przełomie kwietnia i maja) ma jasnożółty kolor, krystalizuje szybko, nierównomiernie. Ma wysoką aktywność biologiczną (czy biotyczną).

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:

  • polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych.
  • pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego
  • witamin B1, C, potas, fosfor, mangan, żelazo, zawiera glukozę i fruktozę;
  • leczenie chorób górnych dróg oddechowych


MIÓD WRZOSOWY należy do najlepszych miodów nektarowych. Ma barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje dość szybko, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:
  • zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach.
  • zwiększa odporność organizmu
  • chroni przed rozwojem zakażeń.
  • stosowany w leczeniu prostaty
  • leczy stany zapalne jamy ustnej i gardła


MIÓD GRYCZANY jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. 
Ma charakterystyczny zapach i ostry smak.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:
  • dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym.
  • sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy.
  • przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości.
  • stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy.
  • polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.



MIÓD FACELIOWY jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. 
Po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:

  • wzmacnia odporność i zapobiega stanom zapalnym gornych drog oddechowych – posiada
  • wlasciwosci bakteriobojcze - pomocny przy leczeniu astmy oskrzelowej
  • chroni watrobę zwłaszcza przy zatruciach
  • wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym i trzustką
  • leczenie chorób układu krażenia, niewydolność mięśnia sercowego i miażdżycy
  • stymulacja czerwonych ciałek krwi
  • obniża toksyczne działanie używek tj. alkohol, nikotyna, kawa i herbata



     
  MIÓD MALINOWO - JEŻYNOWY w stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą. Smak ma przyjemny i słodki, a zapachem przypomina owoce maliny czy jeżyny . Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:
  • działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo.
  • stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy.
  • wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca. 




MIÓD NOSTRZYKOWY o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor, a po skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty. Zawiera kumarynę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi. 

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:
  • miód działa uspokajająco i nasennie..
  • zalecany przy nerwicy serca oraz przy innych schorzeniach serca i naczyń krwionośnych.
  • zapobiega degeneracjom mięśnia sercowego na tle miażdżycy oraz zakrzepowemu zapaleniu żył
  • ma wpływ na zmniejszenie krzepliwości krwi, obniża ciśnienia krwi oraz wykazuje działanie przeciwkrzepliwe 
  • zaleca się go jako środek przeciwskurczowy w chorobie wieńcowej serca i zakrzepicy naczyń wieńcowych.
  • można polecić także przy bezsenności, migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym




MIÓD NAWŁOCIOWY pojawił się sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Jest lubiany przez dzieci.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:
  • polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit.
  • pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek, problemy ze stawami
  • lecznie chorób górnych dróg oddechowych
  • dla osób z nadciśnieniem tetniczym – wzmacnia pracę serca




MIÓD KONICZYNOWY wytwarzają pszczoły z nektaru koniczyny białej i czerwonej. Jest aromatyczny, łagodny i ma kwaskowaty smak. Wstanie płynnym ma słomkowo-żołtą lub łososiową barwę. Krystalizuje powoli, przyjmując gęstą, drobnoziarnistą konsystencję.

LECZENIE/ WSPOMAGANIE:
  • działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie.
  • jest skuteczny przy zatrzymaniu moczu, w leczeniu biegunek, niedomagań przewodu pokarmowego, zapalenia oskrzeli i wyczerpania nerwowego.
  • dzięki dużej zawartości fruktozy polecany jest przy cukrzycy.