RODZAJE MIODÓW: Informacje pobrane z https://pzp.biz.pl/2017/12/17/rodzaje-miodow/ dnia
13.07.2019 r i innych źródeł.
Właściwości miodu zależą głównie od tego, z jakich roślin pszczoły
zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.
MIÓD WIELOKWIATOWY, zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły
wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach,
w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma
jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich
jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- wspomaga mięsień sercowy (dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym)
- choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego
- pomaga znosić i uodparniać się na alergie
- leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo (łagodny smak, polecany dzieciom)
MIÓD RZEPAKOWY jest w stanie
płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów
rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają smalcowatą
konsystencję oraz białą lub kremową barwę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- leczenie wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
- leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
- łagodzi szkodliwe działanie używek (alkoholu i papierosów)
- przeziębienia i stany zapalne dróg oddechowych.
- przyspiesza gojenie ran.
- w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.
MIÓD SPADZIOWY wytwarzają
pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez
mszyce i czerwce. W sprzedaży spotykamy najczęściej miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej. Różnią się barwą,
konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji. Są to miody gęstsze
od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu,
fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.
- działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka.
- polecane są w schorzenia dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia
- zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.
- łagodzi depresje i nerwicę
- leczenie anemii, astmy, kamicy nerkowej, reguluje przemianę materii, właściwości przeciwrakowe
- zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego
MIÓD LIPOWY w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z
zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny,
czasem z lekką goryczką.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę.
- pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych, zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach.
- Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną
MIÓD AKACJOWY w stanie płynnym jest
jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną. Zaleca się wypicie na 2
godziny przed snem szklanki naparu z melisy z łyżką miodu akacjowego.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.
- zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego.
- w chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń.
- łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm.
- ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.
MIÓD
MNISZKOWY (z kwiatu mniszka lekarskiego, popularnego mleczu kwitnącego na
przełomie kwietnia i maja) ma jasnożółty kolor, krystalizuje szybko,
nierównomiernie. Ma wysoką aktywność biologiczną (czy biotyczną).
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych.
- pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego
- witamin B1, C, potas, fosfor, mangan, żelazo, zawiera glukozę i fruktozę;
- leczenie chorób górnych dróg oddechowych
MIÓD WRZOSOWY należy do
najlepszych miodów nektarowych. Ma barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje dość
szybko, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub
ciemnobrunatnym. Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach.
- zwiększa odporność organizmu
- chroni przed rozwojem zakażeń.
- stosowany w leczeniu prostaty
- leczy stany zapalne jamy ustnej i gardła
MIÓD GRYCZANY jest najczęściej
ciemno-herbaciany lub brunatny.
Ma charakterystyczny zapach i ostry smak.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym.
- sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy.
- przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości.
- stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy.
- polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.
MIÓD FACELIOWY jest
jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak.
Po krystalizacji staje
się jasnokremowy, prawie biały.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- wzmacnia odporność i zapobiega stanom zapalnym gornych drog oddechowych – posiada
- wlasciwosci bakteriobojcze - pomocny przy leczeniu astmy oskrzelowej
- chroni watrobę zwłaszcza przy zatruciach
- wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym i trzustką
- leczenie chorób układu krażenia, niewydolność mięśnia sercowego i miażdżycy
- stymulacja czerwonych ciałek krwi
- obniża toksyczne działanie używek tj. alkohol, nikotyna, kawa i herbata
MIÓD MALINOWO - JEŻYNOWY w stanie płynnym jest
jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą. Smak ma przyjemny i
słodki, a zapachem przypomina owoce maliny czy jeżyny . Ze względu na doskonały
smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo.
- stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy.
- wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca.
MIÓD NOSTRZYKOWY o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor, a po
skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty. Zawiera kumarynę,
która obniża ciśnienie tętnicze krwi.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- miód działa uspokajająco i nasennie..
- zalecany przy nerwicy serca oraz przy innych schorzeniach serca i naczyń krwionośnych.
- zapobiega degeneracjom mięśnia sercowego na tle miażdżycy oraz zakrzepowemu zapaleniu żył
- ma wpływ na zmniejszenie krzepliwości krwi, obniża ciśnienia krwi oraz wykazuje działanie przeciwkrzepliwe
- zaleca się go jako środek przeciwskurczowy w chorobie wieńcowej serca i zakrzepicy naczyń wieńcowych.
- można polecić także przy bezsenności, migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym
MIÓD NAWŁOCIOWY pojawił się sprzedaży
nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu
mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Odznacza się wysoką aktywnością
antybiotyczną. Jest lubiany przez dzieci.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit.
- pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek, problemy ze stawami
- lecznie chorób górnych dróg oddechowych
- dla osób z nadciśnieniem tetniczym – wzmacnia pracę serca
MIÓD KONICZYNOWY wytwarzają
pszczoły z nektaru koniczyny białej i czerwonej. Jest aromatyczny, łagodny i ma
kwaskowaty smak. Wstanie płynnym ma słomkowo-żołtą lub łososiową barwę.
Krystalizuje powoli, przyjmując gęstą, drobnoziarnistą konsystencję.
LECZENIE/
WSPOMAGANIE:
- działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie.
- jest skuteczny przy zatrzymaniu moczu, w leczeniu biegunek, niedomagań przewodu pokarmowego, zapalenia oskrzeli i wyczerpania nerwowego.
- dzięki dużej zawartości fruktozy polecany jest przy cukrzycy.