INNE PRODUKTY PSZCZELE
PYŁEK KWIATOWY
(artykuł Pani
Agnieszki Jadoszewskiej pobrany z https://dziecisawazne.pl/niesamowite-wlasciwosci-pylku-pszczelego/ w
dniu 28.07. 2019)
Znany od tysięcy
lat
Pyłek pszczeli znany był już starożytnym lekarzom. Egipcjanie,
Rzymianie i Grecy chwalili jego odżywcze wartości i nazywali „życiodajnym
pyłem”. Według Hipokratesa, który jest uznawany za ojca współczesnej medycyny,
pyłek pszczeli był naturalnym rozwiązaniem leczniczym, a starożytni mieszkańcy
Chin stosowali go jako lek odmładzający.
Czym jest pyłek pszczeli?
Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. To oprócz miodu ich
podstawowy pokarm. Pyłek ma kształt niewielkiej wielkości żółtobrązowych
kuleczek, które – zmieszane z odrobiną nektaru, miodu lub śliny – gromadzone są
przez pszczoły w ulu i magazynowane jako pokarm dla młodych.
Skład pyłku
pszczelego to:
- w 30% – strawne węglowodany
- w 26% – cukry (głównie fruktoza i glukoza)
- w 23% – białka (w tym 10 procent niezbędnych aminokwasów)
- w 5% – lipidy (w tym niezbędne kwasy tłuszczowe)
- w 2% – związki fenolowe
- w 1,6% – minerały (w tym wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo,
miedź, cynk, mangan, krzem i selen)
- w 0,6% – rozpuszczalne w wodzie kwasy i witaminy (w tym B1, B2, B6
i C)
- w 0,1% – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (w tym witaminy A, E i
D)
Pyłek kwiatowy zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze,
których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania.
Najważniejsze zalety spożywania pyłku
kwiatowego:
·
Posiada wysoką wartość odżywczą
Z powodzeniem może być stosowany zarówno przez dzieci, jak
i dorosłych, u których zauważa się problemy z apetytem lub stwierdza stan
niedożywienia. Wskazany jest w okresie rekonwalescencji oraz po przebytych
operacjach. Ze względu na dużą zawartość białka i łatwo przyswajalnego żelaza
może być stosowany przez wegetarian jako naturalny suplement diety,
zapobiegający niedoborom tych składników.
·
Wzmacnia system odpornościowy
Ma właściwości przeciwwirusowe. W roku 2014 w „Food and
Chemical Toxicology”, opublikowano wnioski z badania, w trakcie którego poddano
analizie substancje czynne pochodzące z ośmiu próbek pyłku pszczelego z różnych
źródeł. Udowodniono, iż każda z próbek wykazywała działanie
przeciwdrobnoustrojowe.
·
Zmniejsza stres
Ze względu na wartości odżywcze pyłek pszczeli poprawia
dopływ krwi do tkanek nerwowych, przez co wzmacnia system nerwowy.
·
Wspomaga odchudzanie
Jest produktem niskokalorycznym – dwie łyżeczki pyłku to
tylko 40 kcal i około 4 g cukru. Wspomniana ilość zapewnia też 8% dziennej
dawki błonnika. Aminokwasy zawarte w pyłku wspomagają metabolizm. Nie ma jednak
żadnych naukowych dowodów na to, iż pyłek pszczeli jest produktem
odchudzającym.
·
Jest wskazany dla miłośników kawy
Wysoka zawartość magnezu w pyłku niweluje skutki picia
dużej ilości kawy. Ciekawostkę może stanowić fakt, iż pyłek sam działa podobnie
– dodaje energii.
·
Działa przeciwalergicznie
Znajdująca się w pyłku substancja czynna, antyhistamina,
ma działanie antyalergiczne, tym samym zwiększa immunologiczne reakcje
organizmu.
·
Wykazuje silne działanie antybiotyczne,
zwalcza chorobotwórcze bakterie
Badania przeprowadzone przez prof. dr. hab. Bogdana Kędzię
potwierdziły, iż pyłek pszczeli hamuje rozwój bakterii i grzybów
drożdżoidalnych powodujących zakażenia skóry.
·
Łagodzi objawy menopauzy
W 2015 roku w Niemczech zaobserwowano, że kobiety będące w
trakcie leczenia raka piersi, którym włączono dodatkową suplementację miodem i
pyłkiem pszczelim, zauważyły znaczną poprawę samopoczucia. Badania wykazały, że
substancje odżywcze zawarte w pyłku mają korzystny wpływ na równoważenie
poziomu hormonów. Aż 70% kobiet przyjmujących produkt zaobserwowało u siebie
poprawę nastroju i wzrost energii.
·
Wspomaga płodność
Stymuluje owulację, chroni przed poronieniem i poprawia
spermatogenezę (proces powstawania i dojrzewania plemników).
·
Redukuje stany zapalne
Działanie przeciwzapalne pyłku pszczelego porównywane jest
do działania takich leków jak naproxen. W artykule opublikowanym w 2010 roku w
„Pharmaceutical Biology” grupa tureckich naukowców z Uniwersytetu w Ankarze,
powołując się na przeprowadzone przez siebie badania, wskazała, że pyłek
pszczeli skutecznie leczy choroby reumatyczne, a także: astmę, zapalenie
oskrzeli i wrzody.
·
Pomaga przy niedokrwistości
Pyłek pszczeli jest produktem bogatym w łatwo przyswajalne
żelazo.
·
Wpływa pozytywnie na odnowę komórkową
Rosyjscy naukowcy – N. Mankowski i D.G. Czebotariew –
potwierdzili, iż pyłek pszczeli stymuluje odnowę komórkową. Stwierdzili oni, że
odmłodzenie komórek skóry i ciała może być wspierane przez podawanie poliamin,
mikroelementów, enzymów i aminokwasów obecnych w pyłku pszczelim. Te składniki
odżywcze są potrzebne organizmowi do tworzenia nowej tkanki.
·
Działa antynowotworowo
Badania przeprowadzone przez Eiichiego Furusawę z
Uniwersytetu w Honolulu wykazały, iż wodny wyciąg z pyłku kwiatowego może być
stosowany jako lek wzmagający działanie leków nowotworowych (długość życia
chorych zwierząt poddanych badaniom wydłużyła się o 70% w przypadku podawania
samego leku, a o 291% w przypadku terapii lekami i wyciągiem z pyłku
kwiatowego).
Kto nie może przyjmować pyłku
pszczelego?
Pomimo wszystkich swoich wspaniałych właściwości pyłek kwiatowy
nie może być stosowany przez wszystkich. U niektórych może on wywoływać poważną
reakcję alergiczną, w tym duszności, pokrzywkę, obrzęk, a nawet doprowadzić do
wstrząsu anafilaktycznego. Bezwzględnie nie mogą go spożywać osoby, u których
stwierdzono uczulenie pokarmowe na pyłek pszczeli.
- Choć alergia na sam pyłek jest bardzo rzadka, to powinny na niego
uważać także osoby uczulone na pyłki kwiatów, drzew i roślin i przed
podjęciem decyzji o przyjmowaniu go zdecydowanie powinny przedyskutować tę
kwestię z lekarzem.
- Kolejną grupą osób, dla których terapia pyłkiem może nie być w
pełni bezpieczna, są kobiety w ciąży. Istnieje obawa, że pyłek pszczeli ma
działanie stymulujące macicę i w konsekwencji zagraża ciąży.
- Nie ma także wystarczających badań klinicznych, aby udowodnić, że
jest on bezpieczny podczas karmienia piersią.
- Ponadto pyłku nie powinny stosować osoby, u których stwierdzono:
ciężkie uszkodzenie nerek, skłonności do zaburzeń żołądkowo-jelitowych czy
nowotwór gruczołu krokowego.
Zastosowanie w
kosmetyce
Pyłek może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
Pielęgnuje skórę, przeciwdziała pojawianiu się oznak starzenia. Potrafi również
złagodzić zmiany trądzikowe, a także niweluje przebarwienia i pękające
naczynka.
Badania dermatologiczne i farmakologiczne pod kierunkiem prof. Ryszarda Czarneckiego wykazały, że preparaty z zawartością pyłku pszczelego posiadały zdolność odnowy komórek i tkanek skóry. Dzieje się tak, ponieważ wspomniane ekstrakty są bogate w kwasy nukleinowe (RNA i DNA), aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i α-linolenowy), enzymy, związki fenolowe (flawonoidy i kwasy fenolowe), fitosterole, hormony, witaminy i biopierwiastki.
Badania dermatologiczne i farmakologiczne pod kierunkiem prof. Ryszarda Czarneckiego wykazały, że preparaty z zawartością pyłku pszczelego posiadały zdolność odnowy komórek i tkanek skóry. Dzieje się tak, ponieważ wspomniane ekstrakty są bogate w kwasy nukleinowe (RNA i DNA), aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i α-linolenowy), enzymy, związki fenolowe (flawonoidy i kwasy fenolowe), fitosterole, hormony, witaminy i biopierwiastki.
Domowa maseczka do
twarzy z dodatkiem pyłku pszczelego:
Dokładnie
wymieszać:
- 2 łyżki pyłku pszczelego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 żółtko jaja kurzego,
- 1 łyżkę twarogu.
Uzyskaną masę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Po 30
minutach zmyć letnią wodą.
Kuracja pyłkiem pszczelim
W okresie jesiennym i wiosennym kuracja pyłkowa może pomóc
podnieść odporność organizmu. Czas leczenia wynosi 1–3 miesiące. Kurację można
powtarzać 2–4 razy w roku.
Pyłek kwiatowy można spożywać na wiele sposobów. Ze względu na
swój gorzki posmak warto mieszać go z miodem, twarożkiem, dżemem. Istotne jest
też, by pyłek rozgnieść, dzięki temu będzie lepiej przyswajalny.
Proponowane
dzienne dawki:
- dzieci od 3 do 5 lat – 10 g,
- dzieci od 6 do 12 lat – 15 g,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 g,
- dorośli (leczniczo) – 30–40 g.
Łyżeczka do herbaty zawiera około 5 g pyłku.
Warto wiedzieć, że pyłek kwiatowy nierozdrobniony, dokładnie
żuty przed połknięciem, jest wykorzystywany przez organizm tylko w około
10–15%. Po rozdrobnieniu mechanicznym lub napęcznieniu dostępność składników
biologicznych pyłku wzrasta – wynosi od 60 do 80%.
Pierzga pszczela i jej doskonałe właściwości
(artykuł pobrany z http://www.medonet.pl/zdrowie,pierzga-pszczela---czym-jest-,artykul,1726900.html w
dniu 28.07. 2019)
Pierzga
pszczela to pokarm dla pszczół, stanowiący źródło białka, składników
mineralnych, aminokwasów oraz witamin, który może być również stosowany przez
człowieka ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Produkt ten jest
dostępny w sklepach ze zdrową żywnością oraz bezpośrednio u pszczelarzy.
Pierzga pszczela jest znacznie droższa od miodu, ale ze względu na swoje
właściwości – warta oferowanej przez sprzedawców ceny.
Skład pierzgi pszczelej i jej
właściwościPSZCZELEJ I JEJ WŁAŚCIWOŚCI
W skład pierzgi pszczelej wchodzą
miód, ślina oraz pyłek kwiatowy przygotowywane przez pszczoły. Stanowi ona
zbitą masę, która jest zbierana z ramek w ulach. Aby uzyskać 1 kg pierzgi,
konieczne jest wyczyszczenie przez pszczelarza od 5 do nawet 30 ramek. Wszystko
uzależnione jest od tego, jak dużo pszczół znajduje się w danym momencie w
pasiece. Pierzga pszczela znana jest z właściwości prozdrowotnych. W jej
składzie można znaleźć szereg witamin (A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K, B12) oraz minerałów (żelazo, fosfor, potas, miedź, sód). Pierzgę kupuje się zwykle
w formie granulek w kolorze brązowym, zamkniętych w szczelnym słoiku.
Dawkowanie pierzgi pszczelej
Jeśli chodzi o pierzgę pszczelą, powinna być ona spożywana w
ilości około 30–40 gramów na dobę. Dla osiągnięcia określonych rezultatów
wystarczy jedna łyżka dziennie. Pozytywne działanie na organizm pierzgi
pszczelej zostanie spotęgowane wtedy, gdy wieczorem zostanie ona wsypana do
szklanki i zalana wodą, a następnie wypita na czczo kolejnego dnia. Pierzgę
pszczelą można spożywać nie tylko w tradycyjny sposób, lecz również stosować ją
bezpośrednio na skórę, gdy chce się odczuć jej doskonałe właściwości dla urody.
Zastosowanie pierzgi pszczelej
Pierzga pszczela to produkt o
szerokim zastosowaniu. Przede wszystkim doskonale sprawdza się podczas
regenerowania organizmu, szczególnie po operacji i zabiegu. Ponadto stymuluje
ona układ nerwowy organizmu w stanach depresyjnych i ma działanie wzmacniające,
w związku z występowaniem tzw. syndromu chronicznego zmęczenia. Dzięki pierzdze
pszczelej można także odtruć wątrobę oraz zminimalizować dolegliwości związane
z układem pokarmowym, takie jak wrzody, biegunki oraz zaparcia.
W związku z tym, że pierzgę
pszczelą stosuje się nie tylko doustnie, lecz również na skórę jako składnik
domowych maseczek, doskonale sprawdza się ona w przypadku regeneracji skóry
oraz celem pobudzania produkcji kolagenu przez organizm. Pierzga
stanowi zamiennik klasycznego miodu, ponieważ dzięki niej można poprawić
jędrność oraz nawilżyć skórę.
Pierzga pszczela - przeciwskazania
Pierzga pszczela to substancja, która nie powinna być stosowana
przez osoby uczulone na produkty pszczele. Może ona wówczas wywoływać reakcje
alergiczne. W innych wypadkach i tak należy spożywać ją z umiarem. Gdy w
trakcie korzystania z niej pojawią się dodatkowe dolegliwości, należy
skonsultować się z lekarzem. Warto wiedzieć także o tym, że pierzga jest
wyrobem, którego co prawda nie można przedawkować, ale spożywanie go w
nadmiernej ilości przyczynia się pośrednio do przybierania na wadze, ponieważ
jedną z jego składowych jest bogaty w cukry miód.
PROPOLIS
(artykuł pobrany z http://www.medonet.pl/leki-od-a-do-z,propolis---wlasciwosci,artykul,1725481.html w
dniu 28.07. 2019)
Propolis, czyli kit pszczeli w medycynie ludowej od
dawna był stosowany jako środek bakteriobójczy, przeciwwirusowy i
przeciwgrzybiczny. Ponadto używano go do regeneracji skóry i do miejscowych
znieczuleń. Dzisiaj właściwości propolisu nadal są wykorzystywane. Z czego
słynie ten naturalny środek? Jakie ma opinie?
Propolis
- właściwości
Propolis produkowany jest przez pszczoły z
żywicy pąków drzew. Posiada on wiele cennych właściwości, które są szeroko
wykorzystywane. Propolis zawiera kilkaset związków chemicznych, w tym m.in.:
flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy tłuszczowe, kwasy aromatyczne, estry oraz
sterole, terpeny i kumaryny. Te substancje sprawiają, że propolis ma zdolność niszczenia i blokowania różnych bakterii, grzybów,
wirusów oraz pierwotniaków. Z kolei dzięki zawartości witamin A, E,
B1, B2, B5, B6 i D zapewnia skórze bardzo dobrą kondycję. Oprócz tego ma wpływ
na regenerację skóry głowy i odpowiednie nawilżenie włosów.
Propolis
znalazł zastosowanie w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień i grypy. Wiele
bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu. Wykazano, że kit pszczeli
blokuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na antybiotyki.
Właściwości propolisu powodują, że
znajduje on zastosowanie przy leczeniu zapaleń
jamy ustnej i dziąseł oraz w terapii leczniczej parodontozy. Oprócz tego jest pomocny w nieżytach
żołądka, przy leczeniu wrzodów i pełni funkcję ochronną dla
wątroby. Zabezpiecza także organizm przed zatruciami arsenem i ołowiem,
reguluje ciśnienie i znieczula miejscowo.
Należy jeszcze wymienić fakt, że ma on
wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu cholesterolu.
Propolis
- ulotka
Propolis można kupić w rozmaitej
formie – w postaci kropel, tabletek, wyciągów, maści, granulatów
i czopków. Ulotka preparatu Propolis w postaci kropel wskazuje
na jego skład. Wśród substancji bazowych preparatu są: kit pszczeli (propolis),
woda i spirytus rektyfikowany.
Wskazania
Ponadto w ulotce zawarte są informacje dotyczące wskazań do zastosowania
środka Propolis w kroplach polecany jest osobom osłabionym, o obniżonej
odporności. Zawarty w środku kit pszczeli wspomaga działania obronne organizmu
- ogranicza rozwój niebezpiecznych bakterii i wirusów. Dodatkowo wzmacnia
organizm i wspomaga jego sprawność. Oprócz tego doskonale regeneruje i
pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wszystkich narządów wewnętrznych.
Dawkowanie
Ulotka kropli Propolis opisuje również sposób użycia. Zwykle
stosuje się 1/2 łyżeczki (20-25 kropli) preparatu, które należy rozpuścić w
niewielkiej ilości wody – 50 ml. Środek przyjmuje się trzy razy dziennie. W
ulotce wspomniano także o tym, aby nie przekraczać zalecanej dawki do spożycia
w trakcie dnia. Preparat nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej
diety.
Propolis opinie
Propolis posiada różnorodne opinie. Można je znaleźć przeszukując
rozmaite fora i portale internetowe. Przeważają te pozytywne wypowiedzi. Osoby
stosujące preparat chwalą go za dobroczynne działanie oraz za dostępność w
różnej formie.