PRODUKTY PSZCZELE


INNE PRODUKTY PSZCZELE

PYŁEK KWIATOWY

(artykuł Pani Agnieszki Jadoszewskiej pobrany z https://dziecisawazne.pl/niesamowite-wlasciwosci-pylku-pszczelego/ w dniu 28.07. 2019)

Znany od tysięcy lat

Pyłek pszczeli znany był już starożytnym lekarzom. Egipcjanie, Rzymianie i Grecy chwalili jego odżywcze wartości i nazywali „życiodajnym pyłem”. Według Hipokratesa, który jest uznawany za ojca współczesnej medycyny, pyłek pszczeli był naturalnym rozwiązaniem leczniczym, a starożytni mieszkańcy Chin stosowali go jako lek odmładzający.

Czym jest pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. To oprócz miodu ich podstawowy pokarm. Pyłek ma kształt niewielkiej wielkości żółtobrązowych kuleczek, które – zmieszane z odrobiną nektaru, miodu lub śliny – gromadzone są przez pszczoły w ulu i magazynowane jako pokarm dla młodych.

Skład pyłku pszczelego to:

  • w 30% – strawne węglowodany
  • w 26% – cukry (głównie fruktoza i glukoza)
  • w 23% – białka (w tym 10 procent niezbędnych aminokwasów)
  • w 5% – lipidy (w tym niezbędne kwasy tłuszczowe)
  • w 2% – związki fenolowe
  • w 1,6% – minerały (w tym wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen)
  • w 0,6% – rozpuszczalne w wodzie kwasy i witaminy (w tym B1, B2, B6 i C)
  • w 0,1% – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (w tym witaminy A, E i D)
Pyłek kwiatowy zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Najważniejsze zalety spożywania pyłku kwiatowego:

·        Posiada wysoką wartość odżywczą

Z powodzeniem może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, u których zauważa się problemy z apetytem lub stwierdza stan niedożywienia. Wskazany jest w okresie rekonwalescencji oraz po przebytych operacjach. Ze względu na dużą zawartość białka i łatwo przyswajalnego żelaza może być stosowany przez wegetarian jako naturalny suplement diety, zapobiegający niedoborom tych składników.

·        Wzmacnia system odpornościowy

Ma właściwości przeciwwirusowe. W roku 2014 w „Food and Chemical Toxicology”, opublikowano wnioski z badania, w trakcie którego poddano analizie substancje czynne pochodzące z ośmiu próbek pyłku pszczelego z różnych źródeł. Udowodniono, iż każda z próbek wykazywała działanie przeciwdrobnoustrojowe.

·        Zmniejsza stres

Ze względu na wartości odżywcze pyłek pszczeli poprawia dopływ krwi do tkanek nerwowych, przez co wzmacnia system nerwowy.

·        Wspomaga odchudzanie

Jest produktem niskokalorycznym – dwie łyżeczki pyłku to tylko 40 kcal i około 4 g cukru. Wspomniana ilość zapewnia też 8% dziennej dawki błonnika. Aminokwasy zawarte w pyłku wspomagają metabolizm. Nie ma jednak żadnych naukowych dowodów na to, iż pyłek pszczeli jest produktem odchudzającym.

·        Jest wskazany dla miłośników kawy

Wysoka zawartość magnezu w pyłku niweluje skutki picia dużej ilości kawy. Ciekawostkę może stanowić fakt, iż pyłek sam działa podobnie – dodaje energii.

·        Działa przeciwalergicznie

Znajdująca się w pyłku substancja czynna, antyhistamina, ma działanie antyalergiczne, tym samym zwiększa immunologiczne reakcje organizmu.

·        Wykazuje silne działanie antybiotyczne, zwalcza chorobotwórcze bakterie

Badania przeprowadzone przez prof. dr. hab. Bogdana Kędzię potwierdziły, iż pyłek pszczeli hamuje rozwój bakterii i grzybów drożdżoidalnych powodujących zakażenia skóry.

·        Łagodzi objawy menopauzy

W 2015 roku w Niemczech zaobserwowano, że kobiety będące w trakcie leczenia raka piersi, którym włączono dodatkową suplementację miodem i pyłkiem pszczelim, zauważyły znaczną poprawę samopoczucia. Badania wykazały, że substancje odżywcze zawarte w pyłku mają korzystny wpływ na równoważenie poziomu hormonów. Aż 70% kobiet przyjmujących produkt zaobserwowało u siebie poprawę nastroju i wzrost energii.

·        Wspomaga płodność

Stymuluje owulację, chroni przed poronieniem i poprawia spermatogenezę (proces powstawania i dojrzewania plemników).

·        Redukuje stany zapalne

Działanie przeciwzapalne pyłku pszczelego porównywane jest do działania takich leków jak naproxen. W artykule opublikowanym w 2010 roku w „Pharmaceutical Biology” grupa tureckich naukowców z Uniwersytetu w Ankarze, powołując się na przeprowadzone przez siebie badania, wskazała, że pyłek pszczeli skutecznie leczy choroby reumatyczne, a także: astmę, zapalenie oskrzeli i wrzody.

·        Pomaga przy niedokrwistości

Pyłek pszczeli jest produktem bogatym w łatwo przyswajalne żelazo.

·        Wpływa pozytywnie na odnowę komórkową

Rosyjscy naukowcy – N. Mankowski i D.G. Czebotariew – potwierdzili, iż pyłek pszczeli stymuluje odnowę komórkową. Stwierdzili oni, że odmłodzenie komórek skóry i ciała może być wspierane przez podawanie poliamin, mikroelementów, enzymów i aminokwasów obecnych w pyłku pszczelim. Te składniki odżywcze są potrzebne organizmowi do tworzenia nowej tkanki.

·        Działa antynowotworowo

Badania przeprowadzone przez Eiichiego Furusawę z Uniwersytetu w Honolulu wykazały, iż wodny wyciąg z pyłku kwiatowego może być stosowany jako lek wzmagający działanie leków nowotworowych (długość życia chorych zwierząt poddanych badaniom wydłużyła się o 70% w przypadku podawania samego leku, a o 291% w przypadku terapii lekami i wyciągiem z pyłku kwiatowego).

Kto nie może przyjmować pyłku pszczelego?

Pomimo wszystkich swoich wspaniałych właściwości pyłek kwiatowy nie może być stosowany przez wszystkich. U niektórych może on wywoływać poważną reakcję alergiczną, w tym duszności, pokrzywkę, obrzęk, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Bezwzględnie nie mogą go spożywać osoby, u których stwierdzono uczulenie pokarmowe na pyłek pszczeli.
  • Choć alergia na sam pyłek jest bardzo rzadka, to powinny na niego uważać także osoby uczulone na pyłki kwiatów, drzew i roślin i przed podjęciem decyzji o przyjmowaniu go zdecydowanie powinny przedyskutować tę kwestię z lekarzem. 
  • Kolejną grupą osób, dla których terapia pyłkiem może nie być w pełni bezpieczna, są kobiety w ciąży. Istnieje obawa, że pyłek pszczeli ma działanie stymulujące macicę i w konsekwencji zagraża ciąży.
  • Nie ma także wystarczających badań klinicznych, aby udowodnić, że jest on bezpieczny podczas karmienia piersią.
  • Ponadto pyłku nie powinny stosować osoby, u których stwierdzono: ciężkie uszkodzenie nerek, skłonności do zaburzeń żołądkowo-jelitowych czy nowotwór gruczołu krokowego.

Zastosowanie w kosmetyce

Pyłek może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Pielęgnuje skórę, przeciwdziała pojawianiu się oznak starzenia. Potrafi również złagodzić zmiany trądzikowe, a także niweluje przebarwienia i pękające naczynka.
Badania dermatologiczne i farmakologiczne pod kierunkiem prof. Ryszarda Czarneckiego wykazały, że preparaty z zawartością pyłku pszczelego posiadały zdolność odnowy komórek i tkanek skóry. Dzieje się tak, ponieważ wspomniane ekstrakty są bogate w kwasy nukleinowe (RNA i DNA), aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i α-linolenowy), enzymy, związki fenolowe (flawonoidy i kwasy fenolowe), fitosterole, hormony, witaminy i biopierwiastki.

Domowa maseczka do twarzy z dodatkiem pyłku pszczelego:

Dokładnie wymieszać:

  • 2 łyżki pyłku pszczelego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 żółtko jaja kurzego,
  • 1 łyżkę twarogu.
Uzyskaną masę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Po 30 minutach zmyć letnią wodą.

Kuracja pyłkiem pszczelim

W okresie jesiennym i wiosennym kuracja pyłkowa może pomóc podnieść odporność organizmu. Czas leczenia wynosi 1–3 miesiące. Kurację można powtarzać 2–4 razy w roku.
Pyłek kwiatowy można spożywać na wiele sposobów. Ze względu na swój gorzki posmak warto mieszać go z miodem, twarożkiem, dżemem. Istotne jest też, by pyłek rozgnieść, dzięki temu będzie lepiej przyswajalny.

Proponowane dzienne dawki:

  • dzieci od 3 do 5 lat – 10 g,
  • dzieci od 6 do 12 lat – 15 g,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 g,
  • dorośli (leczniczo) – 30–40 g.
Łyżeczka do herbaty zawiera około 5 g pyłku.
Warto wiedzieć, że pyłek kwiatowy nierozdrobniony, dokładnie żuty przed połknięciem, jest wykorzystywany przez organizm tylko w około 10–15%. Po rozdrobnieniu mechanicznym lub napęcznieniu dostępność składników biologicznych pyłku wzrasta – wynosi od 60 do 80%.


Pierzga pszczela i jej doskonałe właściwości


(artykuł  pobrany z http://www.medonet.pl/zdrowie,pierzga-pszczela---czym-jest-,artykul,1726900.html w dniu 28.07. 2019)

Pierzga pszczela to pokarm dla pszczół, stanowiący źródło białka, składników mineralnych, aminokwasów oraz witamin, który może być również stosowany przez człowieka ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Produkt ten jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością oraz bezpośrednio u pszczelarzy. Pierzga pszczela jest znacznie droższa od miodu, ale ze względu na swoje właściwości – warta oferowanej przez sprzedawców ceny.
Skład pierzgi pszczelej i jej właściwościPSZCZELEJ I JEJ WŁAŚCIWOŚCI
W skład pierzgi pszczelej wchodzą miód, ślina oraz pyłek kwiatowy przygotowywane przez pszczoły. Stanowi ona zbitą masę, która jest zbierana z ramek w ulach. Aby uzyskać 1 kg pierzgi, konieczne jest wyczyszczenie przez pszczelarza od 5 do nawet 30 ramek. Wszystko uzależnione jest od tego, jak dużo pszczół znajduje się w danym momencie w pasiece. Pierzga pszczela znana jest z właściwości prozdrowotnych. W jej składzie można znaleźć szereg witamin (A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K, B12) oraz minerałów (żelazofosfor, potas, miedź, sód). Pierzgę kupuje się zwykle w formie granulek w kolorze brązowym, zamkniętych w szczelnym słoiku.

Dawkowanie pierzgi pszczelej
Jeśli chodzi o pierzgę pszczelą, powinna być ona spożywana w ilości około 30–40 gramów na dobę. Dla osiągnięcia określonych rezultatów wystarczy jedna łyżka dziennie. Pozytywne działanie na organizm pierzgi pszczelej zostanie spotęgowane wtedy, gdy wieczorem zostanie ona wsypana do szklanki i zalana wodą, a następnie wypita na czczo kolejnego dnia. Pierzgę pszczelą można spożywać nie tylko w tradycyjny sposób, lecz również stosować ją bezpośrednio na skórę, gdy chce się odczuć jej doskonałe właściwości dla urody.

Zastosowanie pierzgi pszczelej
Pierzga pszczela to produkt o szerokim zastosowaniu. Przede wszystkim doskonale sprawdza się podczas regenerowania organizmu, szczególnie po operacji i zabiegu. Ponadto stymuluje ona układ nerwowy organizmu w stanach depresyjnych i ma działanie wzmacniające, w związku z występowaniem tzw. syndromu chronicznego zmęczenia. Dzięki pierzdze pszczelej można także odtruć wątrobę oraz zminimalizować dolegliwości związane z układem pokarmowym, takie jak wrzodybiegunki oraz zaparcia.
W związku z tym, że pierzgę pszczelą stosuje się nie tylko doustnie, lecz również na skórę jako składnik domowych maseczek, doskonale sprawdza się ona w przypadku regeneracji skóry oraz celem pobudzania produkcji kolagenu przez organizm. Pierzga stanowi zamiennik klasycznego miodu, ponieważ dzięki niej można poprawić jędrność oraz nawilżyć skórę.

Pierzga pszczela - przeciwskazania
Pierzga pszczela to substancja, która nie powinna być stosowana przez osoby uczulone na produkty pszczele. Może ona wówczas wywoływać reakcje alergiczne. W innych wypadkach i tak należy spożywać ją z umiarem. Gdy w trakcie korzystania z niej pojawią się dodatkowe dolegliwości, należy skonsultować się z lekarzem. Warto wiedzieć także o tym, że pierzga jest wyrobem, którego co prawda nie można przedawkować, ale spożywanie go w nadmiernej ilości przyczynia się pośrednio do przybierania na wadze, ponieważ jedną z jego składowych jest bogaty w cukry miód.



PROPOLIS

(artykuł  pobrany z http://www.medonet.pl/leki-od-a-do-z,propolis---wlasciwosci,artykul,1725481.html w dniu 28.07. 2019)

 

Propolis, czyli kit pszczeli w medycynie ludowej od dawna był stosowany jako środek bakteriobójczy, przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczny. Ponadto używano go do regeneracji skóry i do miejscowych znieczuleń. Dzisiaj właściwości propolisu nadal są wykorzystywane. Z czego słynie ten naturalny środek? Jakie ma opinie?

Propolis - właściwości
Propolis produkowany jest przez pszczoły z żywicy pąków drzew. Posiada on wiele cennych właściwości, które są szeroko wykorzystywane. Propolis zawiera kilkaset związków chemicznych, w tym m.in.: flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy tłuszczowe, kwasy aromatyczne, estry oraz sterole, terpeny i kumaryny. Te substancje sprawiają, że propolis ma zdolność niszczenia i blokowania różnych bakterii, grzybów, wirusów oraz pierwotniaków. Z kolei dzięki zawartości witamin A, E, B1, B2, B5, B6 i D zapewnia skórze bardzo dobrą kondycję. Oprócz tego ma wpływ na regenerację skóry głowy i odpowiednie nawilżenie włosów.
Propolis znalazł zastosowanie w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień i grypy. Wiele bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu. Wykazano, że kit pszczeli blokuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na antybiotyki.
Właściwości propolisu powodują, że znajduje on zastosowanie przy leczeniu zapaleń jamy ustnej i dziąseł oraz w terapii leczniczej parodontozy. Oprócz tego jest pomocny w nieżytach żołądka, przy leczeniu wrzodów i pełni funkcję ochronną dla wątroby. Zabezpiecza także organizm przed zatruciami arsenem i ołowiem, reguluje ciśnienie i znieczula miejscowo.
Należy jeszcze wymienić fakt, że ma on wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu cholesterolu.
Propolis - ulotka
Propolis można kupić w rozmaitej formie – w postaci kropel, tabletek, wyciągów, maści, granulatów i czopków. Ulotka preparatu Propolis w postaci kropel wskazuje na jego skład. Wśród substancji bazowych preparatu są: kit pszczeli (propolis), woda i spirytus rektyfikowany.

Wskazania
Ponadto w ulotce zawarte są informacje dotyczące wskazań do zastosowania środka Propolis w kroplach polecany jest osobom osłabionym, o obniżonej odporności. Zawarty w środku kit pszczeli wspomaga działania obronne organizmu - ogranicza rozwój niebezpiecznych bakterii i wirusów. Dodatkowo wzmacnia organizm i wspomaga jego sprawność. Oprócz tego doskonale regeneruje i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wszystkich narządów wewnętrznych.
Dawkowanie
Ulotka kropli Propolis opisuje również sposób użycia. Zwykle stosuje się 1/2 łyżeczki (20-25 kropli) preparatu, które należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody – 50 ml. Środek przyjmuje się trzy razy dziennie. W ulotce wspomniano także o tym, aby nie przekraczać zalecanej dawki do spożycia w trakcie dnia. Preparat nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety.
Propolis opinie
Propolis posiada różnorodne opinie. Można je znaleźć przeszukując rozmaite fora i portale internetowe. Przeważają te pozytywne wypowiedzi. Osoby stosujące preparat chwalą go za dobroczynne działanie oraz za dostępność w różnej formie.